Suomi ulkosuomalaisen yrittäjän silmin

Valoa taloustunnelin päässä, digi-investoinnit piristymään päin

Kaikkien mittareiden mukaan Suomen talous on umpijäässä. Tilanne on näkynyt selvästi myös digialalla viimeiset pari vuotta. Liiketoimintamme Suomessa on jatkanut voitollista kasvua, mutta tahti on ollut alalle epätavallisen hidasta. Muut Euroopan digimarkkinat jarruttivat vain pienen hetken viimeisimmän eurolaman aikana, ja vahvaan kasvuun palattiin nopeasti. Suomen talous, digimarkkina mukaan lukien, kuitenkin pysyi ikiroudassa. Suuryritykset tuntuivat tekevän vain pieniä taktisia digi-investointeja johtoryhmätason strategisten investointien sijaan.

Monikansallisena verkkoliiketoiminnan konsulttina olemme nähneet suuren eron eri maiden digimarkkinoiden kehityksessä viime vuosina. Euroopan markkinat ovat yleisesti olleet aktiivisia ja kasvu voimakasta. Suomen osalta markkina on ollut historiallisen hiljainen, ja esimerkiksi meillä onkin tehty uusia ennätyksiä palveluviennissä Suomesta muualle Eurooppaan. Muualla Euroopassa on siis jatkuvasti parannettu yritysten kilpailukykyä, Suomessa pysytty paikallaan.

Viime vuoden lopulla tapahtui kuitenkin jo pitkään odotettu käänne Suomen digimarkkinalla. Aikaisemin sitä ei uskaltanut vielä sanoa ääneen, mutta nyt voi kuitenkin jo sanoa markkinan selvästi heränneen henkiin.

Ilmiö on tuttu myös aikaisemmista lamoista: yritykset lykkäävät huonoina aikoina kaikkia investointeja, mutta laman pitkittyessä digi-investoinnit käynnistetään viimeistään parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Syykin on itsestäänselvä. Digitaalisen puolen investoinneilla saadaan välittömiä kustannussäästöjä, uutta liiketoimintaa ja parannetaan olemassaolevaa liiketoimintaa. Ylivoimaisesti suurin osa yritysten tuottavuuden kasvusta syntyy nykyisin liiketoiminnan digitalisoitumisesta.

Perinteisten infra-investointien piristyminen vaatisi selkeää muutosta taloudessa. Vastuullinen yrityksen johto ei kuitenkaan voi lykätä digi-investointeja talouden tilasta huolimatta kovin pitkään.

Tämä käänne tarkoittaa parempia aikoja suurelle määrälle Suomen IT-alan työttömiä. Työpaikkoja rupeaa taas olemaan enemmän tarjolla tämän vuoden aikana. Meillä näytetään tästä esimerkkiä asiakkaiden kysynnän ollessa jälleen todella kovaa ja kasvupaineen ollessa tätä myötä valtava. Uusia työntekijöitä onkin palkattu Suomessa vauhdikkaasti alkuvuodesta ja kovaa tahtia on tarkoitus jatkaa koko vuosi.

Näinä synkkien suomalaisten talousuutisten aikana on syytä iloita luvassa olevasta digialan kasvusta! Strategisten digi-investointien käynnistymisen myötä yritysten kyky kilpailla kansainvälisessä kilpailussa lähtee myös jälleen paranemaan. Erittäin hyvä uutinen koko Suomen taloudelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän askokorpela77 kuva
Asko Korpela

Asiallinen blogi. Kysyn itseltäni: miten tämä sopii yhteen kuningasajatukseni kanssa? Sen että kollektiivinen palkkasopu on aikansa elänyt ja työhön perustuvan tulonmuodostuksen kautta tapahtuva hyvinvoinnin jakautuminen ei enää toimi. Tilalle on keksittävä jotakin muuta.
Näköpiirissäni on vain perustulo, kansalaispalkka, tonni kaikille pelkästään olemassaolon perusteella. Tämä tasoittaisi sitä seikkaa, että automaatio huolehrii niin suuresta osasta tuotantoa ja vain onnekkaille riittää työtä, jonka tuottavuuserot ovat epäoikeudenmukaisen suuria. Joka tapauksessa meidät kaikki on elätettävä, ketään ei nälkään tapeta. Mutta onko elämiseen tarvittava tulo hankittava armopaloja anoen, turhaan työpaikkahakemuksia täyttäen vai voidaanko se saada kasvot säilyttäen minimaalisella byrokratialla pelkkään olemassaoloon perustuen kuin Manulle illallinen?

Toimituksen poiminnat